BLOG

Snellen-tábla

Hajnalka | 2023-11-13

A Snellen-tábla vitathatatlanul a legismertebb eszköz az optometriában, világszerte az orvosi rendelők alapdarabja. Emberek milliói ülnek be a szemészeti székekbe és próbálják leolvasni, amit a táblán látnak.

A látásélesség mérésére szolgáló táblát Herman Snellen holland szemészorvos fejlesztette ki 1862-ben.


Árpa, a szemhéj gyulladása

Hajnalka | 2023-11-13

Az árpa egy kis, fájdalmas duzzanat a szemhéj külső vagy belső oldalán, mely legtöbbször egy szempilla mentén kezdődik.


Sminktippek, amelyekkel megelőzhetők a szemproblémák

Hajnalka | 2023-09-10

A smink sokunk számára fontos, mivel általa vonzóbbnak érezhetjük magukat. Segít felfrissíteni a megjelenésünket, kiemelni szemünk szépségét. Azonban érdemes figyelni arra, hogy a szemünk rendkívül érzékeny terület, és a helytelen sminkelés vagy sminkeltávolítás során kellemetlen tüneteket okozhatunk magunknak.


6 bizarr szemészeti állapot

Hajnalka | 2023-09-10

Szemünk működésében és fejlődésében mutatkozó eltérések széles skálája rávilágít, hogy mennyire bonyolult és összetett az a szervünk, amelynek köszönhetően képesek vagyunk látni.


Hogyan működnek a fényre sötétedő lencsék?

Hajnalka | 2023-03-17

A napsütéses órák számával a napfény erőssége is változik. Előkerülnek a napszemüvegek, ami pedig a szemüvegesek számára plusz egy kényelmetlenséget okozhat. Kénytelenek egyszerre két szemüveget maguknál hordozni, és azokat oda-vissza cserélgetni, amint kilépnek a szabadba, vagy bemennek egy sötétebb helyiségbe. Ez körülményes lehet több szempontból is, és sok szemüveges emiatt nem is hord napszemüveget, ami viszont árt a szemnek, és fokozhatja annak az érzékenységét.


Miért nem látunk a sötétben?

Hajnalka | 2023-02-24

Bár szemünk az egyik legkisebb szervünk, mégis egyedül a retinában több mint 100 millió apró sejt található, melyek szerepe a fény érzékelése.


Így károsítja a gyerekek látását a túlzott képernyőbámulás

Hajnalka | 2022-11-24

Nem túlzás állítani, az okostelefon ma már szerves részét képezi az életünknek. És nemcsak a mi életünknek, hanem a gyerekeink életének is, akik ennek a világába már a lehető legtermészetesebb módon csöppenek bele. Szinte érzésből tudják, hogyan kell kezelni az okostelefonokat és a többi digitális eszközt


Lássunk tisztán! - A dohányzás káros hatásai

Hajnalka | 2022-11-24

A dohányzás az egyik fő vezető halálok, amelybe évente közel 8 millió ember hal bele világ szerte. A káros anyagok a belélegzéssel belekerülnek a véráramba, ahonnan a vér szétáramoltatja őket az egész testben, többek között a szembe is eljuttatva.


Hogyan működik a szemünk?

Hajnalka | 2022-11-23

Látásunk, testünk egyik legösszetetteben működő rendszere, mégis sokan nem törődnek az egészségével egészen addig, amíg el nem romlik. A világon körülbelül 2,2 milliárd ember, vagyis a népesség egynegyede látásprobléval küzd. (láttásérült). Pedig a látásproblémák  nagyrésze megelőzhető.


Diabéteszes retinopátia

Hajnalka | 2022-11-23

A diabéteszes retinopátia egy olyan szembetegség, mely a retinában, vagyis a szem hátsó részén található fényérzékeny szövetrétegben lévő vérereket érinti. A betegség a tartósan magas vércukorszint és vérnyomás miatt alakulhat ki. Mindkét szemben jelentkezhet, de jellemzően az egyiket jobban érinti.


Műkönny

Hajnalka | 2022-11-23

A szemszárazság világszerte a leggyakoribb szemfelszíni betegség, mely emberek millióit érinti. A könny összetétele és a szárazság közötti kapcsolat jól ismert, szemszárazságot általában a könnyfilm elégtelen termelődése vagy instabilitása okozza. Ez a betegség szemészeti kellemetlenségeket, szemfáradtságot és látászavart okozhat.


Hogyan érhető el, hogy a szemüveg tiszta és ápolt maradjon?

Hajnalka | 2022-08-10

A szemüveg öltöztet, stílust és karaktert ad a megjelenésnek. Azonban a ruházathoz hasonlóan, az ütött-kopott, piszkos szemüveg is ronthat a megjelenésünkön. Sőt nem csak a megjelenésünkön, a koszos lencse mögül hunyorgunk, zavaróvá válik a látás.


A szemüvegek mióta segítik az emberiség látását?

Hajnalka | 2022-08-09

Az ókoriak a látást tartották a legcsodálatosabbnak az öt érzékszerv közül. És valóban, az ingerek 80-85 százalékát szemeinken keresztül érzékeljük.


A te szemed is könnyekbe lábad az allergiától?

Hajnalka | 2022-08-08

Az allergia mindenféle zavaró és kellemetlen tünetet okozhat a tüsszögéstől és bőrproblémáktól kezdve az emésztőrendszeri zavarokig és szemirritációig.


A pislogás többet jelent, mint aminek elsőre látszik

Hajnalka | 2022-08-05

A pislogás olyan, mint a levegővétel részben tudjuk kontrollálni, azonban nem sokáig. Biztosan ismerős az a játék, amikor farkasszemet nézünk valakivel, és az nyer, aki minél tovább bírja pislogás nélkül.


Színes gyümölcsök és zöldségek a szem egészségéért

Hajnalka | 2022-08-04

Ha szemünk egészségéről van szó, talán az első zöldség, mely beugrik az a répa. A mai napig tartja magát a mítosz, hogy e zöldség bőséges fogyasztása javítja a látást. Végül is Tapsi Hapsinak sem volt szüksége szemüvegre.


Farkasvakság

Hajnalka | 2022-08-04

Az öregember farkasvakságban, vagy más néven nyctalopiában szenved. Ez az állapot nehézkessé vagy olykor lehetetlenné teszi az alacsonyabb fényviszonyokban, szürkületben vagy sötétségben való látást.


Milyen egy igazán jó napszemüveg?

Hajnalka | 2022-05-12

Színes, fekete, pilóta, szögletes, polarizált, sport, vízálló és a végtelenségig sorolhatnánk a különböző napszemüveg típusok jellemzőit. De melyek a tényleg fontos tényezők a tökéletes napszemüveg kiválasztásakor? Cikkünkből kiderül!


Az a bizonyos tökéletes szemüvegkeret

Hajnalka | 2022-05-12

Érdekel, hogy a szemüvegkeretek végtelennek tűnő tengerében hogyan és mi alapján tudod kiválasztani a számodra tökéletes darabot? Tarts velünk és segítünk eligazodni a színek és formák rengetegében.

Melyik szemüveg áll jól nekem? Szerinted melyiket válasszam? Felpróbáljam még azt is? Te is tetted már fel ezeket a kérdéseket másnak? És te is tapasztaltad már, hogy nem a neked tetsző választ kaptad? Ez természetes, hiszem az ízlés egy szubjektív dolog, így nem biztos, hogy más szemlélőknél is a te kedvenc szemüvegkereted lesz a befutó. Egy azonban biztos, ahogy két teljesen egyforma szemüveg sem létezik úgy az arca is mindenkinek más. Minden arcnak megvannak a saját és egyedi jellemzői, melyek a leginkább meg fogják határozni azt, hogy mely szemüvegkeretek állnak rajta jól és melyek nem.