GYIK

Szemüveg és napszemüveg online rendelése

Vess egy pillantást a szemüvegekkel és napszemüvegekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre:


1. Van üzlet, ahova el tudok látogatni?

Igen! Az Optowit Optika címe: 2040, Budaörs, Gervay Mihály utca 1. (Fashion Trend Center)

 

2. Hogyan tudom a szemüveget felpróbálni és a receptemnek megfelelően testre szabni?

A legtöbb keretünk a virtuális tükör segítségével felpróbálható. Ez a virtuális eszköz a webkamerát használva úgy működik, mint egy szokványos tükör: a kamera észleli az arcod és pontosan ráilleszti a kiválasztott keretet. Elfordíthatod a fejed, a keret követni fogja, amerre nézel. Így különböző szögekből megtekintheted a keretet, mintha valóban viselnéd a szemüveget! Csak válaszd ki a kedvenc dioptriás, vagy napszemüveged, kattints a kép jobb alsó sarkában található Virtuális Tükör gombra, kapcsold be a webkamerád vagy tölts fel egy képet magadról és kész is van. Sajnos jelenleg nem minden terméknél elérhető a Virtuális Tükör funkció. Ahhoz, hogy megtekintsd az összes terméket, amely virtuális próbával is elérhető, kattints ide. Annak érdekében, hogy a szemüveg jól illeszkedjen, méreteket tüntetünk fel mindegyik keretünkhöz. Ez segít szemléltetni, hogy mekkora lenne a keret mérete az arcodhoz viszonyítva, így jobban össze tudod hasonlítani a terméket jelenlegi szemüvegeddel. Ha elégedett vagy, folytasd a recept megadásával és a szükséges szemüveglencsék kiválasztásával, akár további tulajdonságokat igényelve a lencsékhez.

 

3. Melyik méret lesz jó nekem? 

A legszerencsésebb, ha már van ugyanilyen szemüvegkereted vagy valahol próbáltad már a keretet, így a megrendelt szemüveg méretre biztosan jó lesz. Ha még nem próbáltad, akkor célszerű kinézni a keret méretét egy korábbi   szemüvegedből. A szemüveged szárában az pl. 51-17-140 számsor 51mm lencseátmérőt, 17mm-es hídhosszúságot és 140mm-es szárhosszúságot jelent. Az első, a lencseátmérő a legfontosabb adat. A méretet a termék oldalon a bal oldali menü oszlopban tudod kiválasztani.

 

4. Mi szükséges a szemüveg rendeléshez?

Szükséged lesz egy 1 évnél nem régebbi receptre, mely tartalmazza a szemtávolságot, (PD-t) is. Hasznos továbbá, ha előző szemüvegének szárából megnézi annak méreteit, ez a keretek döntő többségén megtalálhatón. Pl. az 51-17-140 számsor 51mm lencseátmérőt, 17mm-es hídhosszúságot és 140mm-es szárhosszúságot jelent. Célszerű hasonló méretű keretet választani magadnak. Ebben segítségedre lesz a keretméret kereső is.

 

5. Honnan tudhatom meg, hogy a szemüveg jól fog-e állni nekem?

Néhány alapvető szabály ismerete megkönnyíti és élvezetessé teszi a tökéletes pár kiválasztását. Hogy választásodat megkönnyítsük, többféle szűrőt biztosítunk az Optowit.hu oldalon, de legfontosabb, amit érdemes figyelembe venni az az arcforma:

 

A kerek arcforma szélessége és magassága általában megegyező. Négyzetes kereteket ajánlunk, lehetőleg erős vonalakkal, hogy vizuálisan lágyítsák arcvonásaidat. 

A szögletes arcforma esetén az arc, a homlok és az áll hasonló szélességű. Próbáld ki a kerek, ovális és a cicás kereteket. Ha mégis szögletes keretet szeretnél, akkor ügyelj rá, hogy a szélek lekerekítettek legyenek. 

A szív alakú, vagy másnéven háromszög alakú arcformát széles homlok és kicsi áll jellemzi. Válassz szögletes vagy négyszögletes keretet, hogy kiegyensúlyozd az arcvonásaidat. A kerek és az ovális formák is jól állnak az ezzel az arctípussal rendelkezők számára.

Az ovális arcforma egy tojás alakjára emlékeztet. Az ovális arc szinte tökéletes alakúnak mondható, a legtöbb keret jól áll hozzá. Bátran kísérletezz a különböző formákkal, de figyelj oda a méretre.

 

6. Milyen információkra van szükségem, hogy dioptriás szemüveget rendelhessek magamnak?

Pár alapvető fogalom, amellyel találkozni fogsz, ha dioptriás szemüveget rendelsz: 

A dioptria (DTP) a lencsék erősségét jelzi, azaz, hogy milyen mértékben kell nagyító erővel rendelkezniük, a látásod korrigálásához.
 A cilinder (CYL) a lencse azon értéke, amely az asztigmatizmus korrigálásához szükséges. Az asztigmatizmus a szabálytalan görbületű szaruhártya által okozott homályos látás. A tengelyérték megmutatja az irányát és fokát az asztigmatizmusodnak. Ha nincs asztigmatizmusod, a recepteden nem szerepel cilinder érték, a rendeléskor ezeket a mezőket üresen kell hagynod.

A pupillatávolság (PD) a két pupilla közötti távolság milliméterben mérve. A pupillatávolság mérésének célja, hogy a lencséket a pupillák középpontjához állítsák be a tökéletes látás érdekében. Mivel erre szükség lesz a megrendelés leadásához, a szemész szakembernek fel kellene tüntetnie a pupillatávolságot (PD) is a recepten. Nem minden optometrista / szemész teszi azonban ezt meg, ezért mindenképpen kérdezz rá. Ha az orvos vagy a specialista nem adta meg ezt az értéket a vényen, saját magad is megmérheted azt online PD mérőeszközünkkel, vagy kinyomtathatod vonalzónkat. Ha csak 1 PD értéket látsz a recepten, oszd el azt 2-vel, hogy megkapd a jobb és a bal szem értékét (például: 61/2 = 30,5). Amennyiben valami nem egyértelmű számodra, arra kérünk, hogy vedd fel a kapcsolatot az Ügyfélszolgálatunkkal a lenti opciók valamelyikén keresztül. Amilyen gyorsan csak lehet, válaszolunk. Legegyszerűbb ha a receptet elküldöd nekünk és az alapján leellenőrizzük az általad megadott rendelést. Ha eltérés van, jelentkezünk!

 

7. Rendelhetek progresszív / multifokális lencséket? 

Igen. Kínálunk lehetőséget progresszív lencséjű szemüvegek rendelésére is, amelyek korrigálják mind a közel-, mind a távollátást.

 

8. Rendelhetek olyan lencséket, amelyek korrigálják az asztigmatizmust?

Igen. Ha asztigmatizmusban szenvedsz és tórikus lencsékre van szükséged, recepted a cilinder- és tengelyértékeket is feltünteti. Recepted értékeinek megrendelési űrlapunkba történő megadásakor egy cilinder és egy tengely mező jelenik meg, ahol megadhatod ezeket az értékeket. Azonban, ha biztos akarsz lenni abban, hogy helyesen rendelted meg, küldd be a receptet is és ha eltérést találunk, jelentkezünk!

 

9. Nem tudom a receptemet. Ki tudják nekem deríteni a régi szemüvegemen alapján?

Pontos recepted megismerésére csak egy mód létezik: szemész vagy optometrista általi vizsgálat. Javasoljuk, hogy körülbelül 6 havonta végeztesd ezt el. A szemész szakember mindig vényt vagy egy rövid jegyzetet ad Neked, amely tartalmazza a látásjavítás pontos paramétereit.

 

10. Használhatom a kontaktlencse receptemet?

Nem, A kontaktlencsék és a szemüvegek receptjei különböznek. A szemészeti szakembernek vizsgálat által kell meghatároznia a szemüvegre vonatkozó paramétereket.

 

11. Aggódom, hogy hibázni fogok, amikor megadom az értékeket a receptről. Tudnak segíteni nekem?

Bár a vényköteles szemüveg online rendelése és a megrendelőlapon való navigálás elsőre bonyolultnak tűnhet,  Ügyfélszolgálatunk feladata, hogy segítsen. Ha megakadsz, bizonytalan vagy, illetve aggódsz a megrendelés miatt, vedd fel velünk a kapcsolatot és küldj egy képet a receptről. Örömmel segítünk a megrendelés helyes leadásában.

 

12. Már rendeltem, és azt hiszem, hibáztam. Tudom-e korrigálni, vagy törölni a megrendelésemet?

Azonnal lépj kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal! A fel nem dolgozott megrendelések még módosíthatóak. Ha azonban már feldolgozták azt, további változtatásokat nem lehet azon végrehajtani. Kérjük, légy óvatos a recept megadásakor, vagy lépj kapcsolatba velünk előzetesen, hogy segítsünk a szükséges értékek helyes megadásában.

 

13. Az receptemen valami mást szerepel, mint a megrendelőlapon. Hol tudom ezt jelezni?

Minden recept más. Szinte minden szemész szakember egyedülálló módon jegyzetel. Ha kétségeid vannak, javasoljuk, hogy még a megrendelés befejezése előtt vedd fel Ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot. Szükség esetén segítünk a paraméterek értelmezésében.

 

14. Küldhetek Önöknek saját keretet, hogy azt vényköteles lencsékkel lássák el?

Természetesen, azonban semmilyen felelősséget nem vállalunk a keretnek a lencseillesztés során történő esetleges elváltozása esetén. Ennek az az egyszerű oka, hogy idővel a keretek veszítenek rugalmasságukból és csak az áruházunkból vásárolt keretek garanciális idejében lehetünk biztosak. Amennyiben már szemmel láthatóan nem újszerű keretet küldenek, be nem vállaljuk a lencseillesztést. A visszaküldési költségeket ebben az esetben azonban ki kell fizetni.

 

15. Rendelhetek-e keret nélkül, csak recept alapján készült lencséket?

Nem!.

 

16. El tudják küldeni nekem külön a keretet és a vényköteles szemüveglencséket?

Nem, kizárólag - a kiválasztott keretbe megfelelően illesztett - rendelt lencsékkel együtt szállítunk.

 

17. Rendelhetek keretet dioptria nélküli lencsékkel, például divat kiegészítőként?

Vény nélküli szemüveget lehet vásárolni üzletünkben. Mivel azonban a kereteinkhez használt standard bemutatótermi lencséink nem alkalmasak normál viseletre, javasoljuk, hogy megfelelő, 0,00-ás lencsékkel rendeld meg. 

 

18. A szemüveghez tok is tartozik?

Minden szemüvegünkhöz tok tartozik. Soha nem árt azonban extra tartókat is beszerezni, annak érdekében, hogy a szemüveget optimális állapotban tudd tartani, ezért mindenképpen nézd meg tartozékaink kínálatát.

 

19. A napszemüvegekhez igazolások és eredeti tokok is tartoznak?

Valamennyi szemüvegünk és napszemüvegünk címkékkel, tanúsítványokkal és/vagy matricákkal érkezik, valamint eredeti tokkal van ellátva.

 

20. Milyen lencséket tudok a szemüvegembe rendelni?

A standard lencsék mellett a világhírű japán Hoya cég lencséit is kínáljuk. A lencsékről rengeteg hasznos információt találhatsz ezen a tájékoztató oldalon.

 

21. Mit csinál a kék fényt blokkoló szűrő?

Szűri és blokkolja a digitális eszközökből - például a telefonok, táblagépek és számítógépek képernyőiből - származó kék fényt, ezzel csökkenti a szemfáradtságot, növeli a produktivitást és javítja az alvást..

 

22. Mik azok a sötétedő lencsék?

A fotokróm, átmenetes, vagy sötétedő lencsék árnyalata a fényviszonyokhoz alkalmazkodva változik. Átlátszóak beltéri viseletkor és besötétednek, amint UV sugarak érik a lencséket.

 

23. Rendelhetek vényköteles napszemüveg lencséket?

Lehetőséget kínálunk arra is, hogy szemüveged vényköteles napszemüveggé változtasd, és ezáltal védd őket az UV-sugaraktól és az erős fénytől. Ezt egy a receptre szóló szemüveged lencséihez adott állandó színezéssel érjük el. Attól függően, hogy mennyire sötétre szeretnéd szemüveglencséidet, 50, 75 vagy 85 százalékos színárnyalatokat kínálunk. A nyolcvanöt százalékos árnyalatú lencsék egyenértékűek a normál napszemüvegekkel, a szem fénytől való védelmét tekintve.

Megjegyzés: ez átalakítja a vényköteles szemüveglencséket, dioptriás napszemüveg lencsékké. Ezért ez az opció csak keretek és szemüvegek vásárlása esetén áll rendelkezésre. A napszemüvegek lencséit nem lehetséges vényköteles napszemüveg lencsékké alakítani.

 

24. Lehetséges újra csiszoltatni a korábban megvásárolt szemüveglencséket, és új keretbe illeszteni azokat?

Nem! A szemüveglencséket a megfelelő középre igazításához kifejezetten a kiválasztott kerethez kell elkészíteni. Szinte lehetetlen, hogy az így testre szabott lencsék illeszkedjenek egy új keretbe anélkül, hogy az igazítás változna. 

 

 

Bővebben a napszemüvegekről

Az alábbiakban megtalálhatod a napszemüveggel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket:

 

25. A fotó alapján tetszik szemüveg, de honnan tudom, hogy jól fog-e állni? Hol tudom felpróbálni?

Kockázatmentesen vásárolhatsz az Optowit.hu internetes áruházban! Nyugodtan rendeld meg a Neked tetsző napszemüveget vagy napszemüvegeket. Otthon felpróbálhatod, kikérheted szeretteid véleményét! Ha nem tetszik, nem áll jól vagy nem vagy elégedett a szemüveggel, 14 napon belül visszaküldheted azt és visszafizetjük a teljes vételárat.

 

26. Mennyi idő múlva kapom meg a megrendelt napszemüvegemet?

A termékeink általában raktáron vannak, így a munkanapokon 12 óráig leadott rendeléseket 1-2 munkanap múlva kapja meg. Ha az Optowit Optikába kéri a szállítást, akár már aznap átvehetők a termékek.

 

27. Mennyi garancia van a napszemüvegekre?

Rendeltetésszerű használat mellett 1 év. Nem rendeltetés használatnak minősül pld. ha ráül vagy a lencse karcos lesz.

 

28. Rendelkezik-e minden napszemüvegük UV-védelemmel? Egyezik-e a védelem szintje a különböző színű lencséknél?

Kizárólag elismert márkák teljes funkcionalitású napszemüvegeit kínáljuk, amelyek minden szükséges védelmet biztosítanak. A különböző színű lencséket jellemzően eltérő használatra szánják, és különbözik a hatásuk is.

 

29. Lehetséges egy napszemüveget vényköteles napszemüveggé alakítani?

Nem, viszont lehetséges vényköteles lencséket, vényköteles napszemüveg lencsékké alakítani szemüveg rendeléskor. Ezen kívül pedig clip-on napszemüveglencsés termékeket is kínálunk, bizonyos vényköteles szemüvegekhez